maanantai 5. syyskuuta 2022

Usein kysytyt kysymykset tandemhypystä [tandemhypyn UKK]Oletko koskaan miettinyt, miltä tandemhyppy tuntuu? Ehkä olet kiinnostunut tandemhypystä, mutta olet hieman peloissasi siitä, miltä se todellisuudessa tuntuu. Toivottavasti voimme saada osan peloistasi kaikkoamaan ja vastata joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin – kuten miltä kehossa tuntuu tandemhypyn aikana? Onko hyppääminen pelottavaa? Miksi ihmiset nauttivat tandemhypyistä?

Miltä tandemhyppy tuntuu? 

Monet ihmiset odottavat tandemhypyn tuntuvan siltä kuin putoaisi, mutta hämmästyttävää kyllä, niin ei tapahdu. On vaikea pukea sanoiksi tandemhypyn tunnetta, koska useimmiten ihmiset kuvailevat sitä näin: ”Se on jotain sellaista mitä en ole koskaan ennen kokenut.” Tandemhyppy on hyvin tuulinen kokemus, ja se antaa sinulle uuden näkökulman maailmaan, jonka olemassaolosta et edes tiennyt.

Ottaako tandemhyppy mahanpohjasta?

Yksinkertainen vastaus tähän on ei. Sitä samaa mahanpohjasta ottamisen tunnetta, joka esimerkiksi vuoristoradassa tuntuu, ei tandemhypyn aikana pääse syntymään. Tandemhypyn vapaapudotus ei tunnu ollenkaan putoamiselta, se tuntuu enemmänkin siltä kuin lepäisit ilmapatsaan päällä.


Sattuuko tandemhyppy? Onko tandemhyppy turvallinen?

Äärimmäisestä luonteestaan huolimatta tandemhyppy ei ole fyysisesti uskomattoman vaativaa toimintaan. Kaikenikäiset hyväkuntoiset ihmiset voivat kokea tandemhypyn kokeneen tandemhyppymestarin kanssa. Kaikkeen toimintaan liittyy aina omat riskinsä, mutta kyseessä on turvallinen laji. Laskuvarjohyppääminen on tarkkaan valvottu ja säädelty laji. Suomessa lajin turvallisuus on kansainvälisestikin hyvällä tasolla.

Tuleeko tandemhypyn aikana oksennus?

Ensimmäisellä tandemhypyllään oksentavien ihmisten määrä on todella pieni, noin kaksi prosenttia. Hyppyä edeltävänä iltana ei kannata nauttia suurta määrää alkoholia. Krapula on suurin syy ihmisten oksentamiseen tandemhypyn aikana. Jos kuitenkin kärsit huvipuistolaitteiden aiheuttamasta pahoinvoinnista tai matkapahoinvoinnista, saatat oksentaa tandemhypyn aikana.

Näillä keinoilla voi välttää oksentamista tandemhypyn aikana:

  • jos sinulla on olemassa pahoinvointilääkkeet matkapahoinvointiin, voit käyttää näitä myös tandemhypyssä
  • syö kevyt ateria ennen hyppyä ja pysy nesteytettynä, rasvaisia ruokia kannattaa välttää
  • pidä katse horisontissa hypyn aikana.

Mitä mielessä tapahtuu, kun hyppää tandemhypyn?

Pudotessasi 120 km/h nopeudella mielesi yrittää pysyä perässä ja ymmärtää aistimuksiasi ja upeita näköaloja. Aivoillasi on vaikeuksia pysyä ajan tasalla tapahtumista, tätä kutsutaan ”aistien ylikuormitukseksi”. Tuntuu siltä kuin aivosi olisivat jääneet lentokoneeseen ja katselevat maahan vielä pitkään sen jälkeen, kun olet jo poistunut koneesta ja vapaapudotuksessa kohti maata. 

Tandemhyppy on tuulinen, adrenaliinipitoinen ja intensiivinen kokemus. Laskuvarjon avautuessa aivosi ovat juuri tottuneet vapaapudotuksen tunteeseen. Vapaapudotus on ohi ennen kuin olet edes valmis siihen ja on vaikea muistaa tarkasti mitä juuri tapahtui.

Onko tandemhyppy pelottava?

Kyllä ja ei. Aivan kuten vuoristoradassakin, odotus ja matka kohti korkeuksia ovat jännittäviä, ja myös tandemhypyssä odotus saa mielessä ja vatsassa aikaan kaikenlaisia tuntemuksia. Lentokoneessa oleminen on kaikista vaikein ja jännittävin osuus. Kun poistut koneesta, elät hetkessä eikä pelolle ole aikaa, sillä aivosi täyttyvät vapaapudotuksen tuntemuksista. Et voi ajatella pelkoa, koska aivosi eivät vain pysty käsittelemään niin monia asioita kerralla.

Miksi ihmiset pitävät tandemhypyistä?

Se tunne, joka sinulla on tandemhypyn jälkeen, on aivan uskomaton. Se tunne saa ihmisen tuntemaan itsensä voittamattomaksi ja kykeneväiseksi ihan mihin tahansa. Mitä enemmän hyppyjä tekee, sitä selkeämmin aivot pystyvät käsittelemään kaikkea mitä hypyn aikana tapahtuu. Kokeneet laskuvarjohyppääjät ovat riippuvaisia hetkessä elämisen tunteesta, koska se saa heidät tuntemaan olonsa eläväksi ja auttaa rauhoittamaan heidän mielensä.

Yhteenveto tandemhypystä

Toivomme, että tämä antoi sinulle paremman käsityksen siitä, miltä tandemhyppy tuntuu ja millaisia tuntemuksia voit odottaa kokevasi tandemhypyn aikana. Kuten monessa asiassa, odottaminen on kaikista eniten hermoja raastava osa ja tandemhyppy itsessään on niin uskomaton kokemus, jollaista et ole koskaan ennen kokenut. Kun tandemhyppääjät ovat laskeutuneet maahan, he haluavat vain palata takaisin ja tehdä sen uudelleen, koska se on antanut heille uskomattoman adrenaliiniryöpytyksen.

Kirjoittaja: Essi

Piditkö tästä artikkelista? Lue myös Essi testaa moottoroidun tandemvarjoliidon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti